6 نشانه ضعفِ درک مطلب در کودکان و نوجوانان
مشکلات درک مطلب میتوانند کل زندگی کودکان و نوجوانان را تحت تاثیر قرار دهد و به فرآیند یادگیری به طور کلی آسیب وارد کند.
هر چند که مشکلات درک مطلب طیف وسیعی دارند و گاهی اوقات تبدیل به مسئلهای جدی میشوند اما ما در این مطلب سعی داریم راجع به کودکان و نوجوانانی حرف بزنیم که هیچ اختلال جدیای ندارند اما به دلیل بازیگوشی و سربههوایی یا شاید به دلیل برخی نارساییهای آموزشی با مشکل درک مطلب مواجه هستند.
اما نکتهی مهم اینجاست که درک مطلب پایه و اساس موفقیت در زندگی است. معمولاً کسانی در کار خود موفقند که مغزشان میتواند سریع اطلاعات را پردازش کند و مهمترین قسمتهای آن را تشخیص دهند. این درک مطلب فقط مربوط به درسهای حفظی نیست بلکه نقش مهمی در فهم درسهایی مثل ریاضی دارد.
هر چند که مسئلهی اختلال در درک مطلب میتواند بعضاً مسئلهای جدی باشد اما زندگی در دنیای سریع امروز گاهی اوقات مشکل درک مطلب را اجتناب ناپذیر میکند به خصوص برای کودکان و نوجوانان. در ادامه به 7 نشانهی درک مطلب ضعیف اشاره خواهیم کرد و بعد هم راهکارهایی برای مقابله با آن ارائه خواهیم داد.
1. بیعلاقگی به خواندن
اجتناب از خواندن و نوشتن یکی از نشانههای اولیهی مشکل درک مطلب است.
گاهی اوقات این اجتناب ناشی از عدم اعتماد به نفس در فرد است. این مشکلات خواندن و نوشتن را سخت و خستهکننده میکند تا جایی که فرد کل فرآیند خواندن و نوشتن را کنار میگذارد.
شما این مشکل را میتوانید موقع انجام تکلیف مدرسه توسط بچهها تشخیص دهید. بچهها برای انجام تکالیف مدرسه باید هر روز تعداد ساعات مشخصی درس بخوانند و اگر این کار را انجام نمیدهند یا مدام غر میزنند، احتمال این که از مشکل عدم درک مطلب رنج ببرند بسیار است.
2. ناتوانی در فهمیدن دستورالعملهای ساده
گاهی اوقات برای مثال شما بچهای دارید که جملهی «برو تو ماشین» را درست میفهمد اما وقتی دستورالعمل تبدیل به «برو تو ماشین و یه لیوان آب برام بیار» تبدیل میشود، ممکن است نتواند آن را به درستی انجام دهد.
این مسئله در مورد درس ممکن است زمانی رخ دهد که صورت سوال از دانشآموز به صورت هم زمان چند مسئله را بپرسد یا اطلاعات مختلفی را بیان کند و دانشآموز مجبور باشد اطلاعات مهم و غیر مهم را از هم تفکیک کند.
3. ضعف در تلفظ و فهم کلمات
یکی از راههای تشخیص ضعف در درک مطلب زمانی بروز پیدا میکند که کودک یا نوجوان، متنی را بلند بلند میخواند.
این اتفاق به خاطر آن رخ میدهد که فردی وقتی چنین مشکلی داشته باشد، نمیتواند فرآیند خواندن و درک کردن را همزمان انجام دهد.
شما میتوانید این مسئله را زمانی که کودکان بلند بلند در حال خواندن زیرنویس اخبار است تشخیص دهید. احتمالاً خواندن یک خبر کوتاه برایشان بسیار زمانبر خواهد بود و کلمات بسیاری را اشتباه تلفظ میکنند.
4. ضعف در فهم آنچه خوانده شده است
درک مطلب دقیقاً به معنای فهمیدن مطلبی است که خواندهاید.
برای مثال، اگر من یک خانهی آبی را برای شما توصیف کنم، شما میتوانید تصویر این خانه را به ذهن بیاورید. افرادی که مشکل درک مطلب دارند اغلب موقع پردازش و فهم آنچه واقعاً خواندهاند دچار مشکل میشوند.
5. انجام کارهای ساده، زمانبر میشود
یکی دیگر از نشانههای ضعف در درک مطلب ناتوانی در انجام کارهای ساده است. این مسئله زمانی قابل شناسایی است که کودک یا نوجوان شما در فرآیند انجام یک کار مدام اشتباه میکند به طوری که گاهی کارهایش غیرمعقول میشود.
6. دست خط بد
مشکلات ناتوانی در درک مطلب ممکن است باعث بد شدن دست خط شود. البته بسیار طبیعی است که برخی کودکان یا نوجوانان (یا حتی بزرگسالان) دست خط خوبی نداشته باشند اما گاهی اوقات دست خط بد نشانهای از درک مطلب ضعیف است.
عدم تمرکز یا تمرکز پایین هم منجر به ناتوانی در درک مطلب میشود هم دست خط کودکان و نوجوانان را تحت تاثیر قرار میدهد.
چطور میتوان مشکل درک مطلب را حل کرد؟
یکی از راههای رفع مشکل درک مطلب مواجههی دقیق با متن است. به جای فرار کردن و ترسیدن باید به دل متن زد و آن را زیر و رو کرد، مدام در خواندن هر متنی با سوالات ریز و درشت فهم خود را به چالش کشید.
انتشارات پویش برنامهی جذابی برای برطرف کردن مشکل درک مطلب، بالا بردن هوش کلامی و قبولی در آزمون تیزهوشان 1402-1401 داره، پس منتظر خبرهای ما باشین …