زیرشاخه‌های رشته‌های هنر در دبیرستان

اغلب به نظر می‌رسد در بین رشته‌های دبیرستانی، رشته‌ی هنر کمتر مورد تقاضای داوطلبان ورود به پایه‌ی دهم بوده است. اما طی سال‌های گذشته این رشته با استقبال بسیار خوبی از جانب دانش‌آموزان پایه‌ی نهم مواجه شده است. همانطور که احتمالاً می‌دانید، رشته‌ی هنر تنها محدود به یک رشته نیست و رشته‌های بسیاری مثل نقاشی، عکاسی، گرافیک و … را شامل می‌شود. داوطلبان تحصیل در رشته‌ی هنر می‌توانند این رشته را به عنوان رشته‌ی تحصیلی خود در پایه‌ی دهم انتخاب کنند.

باید در نظر داشته باشید که رشته‌های مختلف هنر در دو نوع مدارس فنی و حرفه‌ای و کار و دانش تدریس می‌‎شود. مدارس فنی و حرفه‌ای سعی می‌کنند مباحث عملی و تئوری را در یک سطح برابر ارائه دهند و مدارس کار و دانش بیشتر بر آموزش عملی تاکید می‌کنند.

در اینجا سعی داریم جزئیات بیشتری درباره‌ی رشته‌ها و نوع مدارس رشته‌های هنری در اختیار شما قرار دهیم تا اگر قصد تحصیل در یکی از رشته‌های هنری را دارید، با آگاهی بیشتری اقدام به انتخاب رشته کنید.

همانطور که ورود به هر رشته‌ی تحصیلی ضوابط و شرایطی دارد، ورود به مدارس فنی و حرفه‌ای هم شرایطی دارد. در ادامه شرایط ورود به مدارس فنی حرفه‌ای را برای شما توضیح خواهیم داد.

شرایط ورود به مدارس فنی و حرفه‌ای

  • مجموع نمرات پایانی دروس ریاضی، علوم تجربی و حرفه و فن در سه پایه دوره متوسطه اول باید بدون ضریب بیشتر از 30 باشد.
  • حداقل نمره درس ریاضی 1 در دوره متوسطه اول باید 10 باشد.
  • دروس مرتبط با رشته های تحصیلی این شاخه، باید دارای مجموع نمرات حداقل 120 و معدل حداقل 12 باشند.

شرایط ورود به مدارس کار و دانش

  • مجموع نمرات پایانی دروس ریاضی و کار و فناوری در سه پایه دوره متوسطه اول باید بدون ضریب  حداقل 36 باشد.
  • نمرات دروس ریاضی با ضریب  2 و درس کار و فناوری با ضریب 3 در سه پایه تحصیلی متوسطه اول محاسبه می شود.
  • دروس مرتبط با رشته های تحصیلی این شاخه، باید دارای مجموع نمرات حداقل 180 و معدل حداقل 12 باشد.

زیرشاخه‌های رشته‌ی هنر

رشته‌ی هنر در دبیرستان شاخه‌های فراوانی دارد اما به جز چندتایی از آن‌ها که در بین خانواده‌ها و دانش‌آموزان معروف است، بقیه‌ی رشته‌ها چندان شناخته شده نیست. در ادامه سعی داریم تا همه‌ی زیرشاخه‌های رشته‌ی هنر را برای شما توضیح دهیم تا با آگاهی بیشتر نسبت به رشته و علایق خود دست به انتخاب بزنید.

رشته‌ی فتوگرافیک:

رشته‌ی فتوگرافیک ترکیبی از عکاسی و گرافیک است و به تازگی به زیرشاخه‌های رشته‌های هنر افزوده شده است. در این رشته دانش‌آموزان طراحی و تولید بنرها و آگهی‌های تبلیغاتی و تجاری را یاد می‌گیرند. در واقع هدف این رشته آموزش نرم‌افزارهای گرافیکی کارآمد و به روز به دانش‌آموزان این رشته است.

علاوه بر نرم‌افزارها، دانش‌آموزان شاخه‌ی فتوگرافیک رشته‌ی هنر با قوانین و مقررات شروع پروژه‌های تجاری، هنری و تبلیغاتی آشنا می‌شوند.

رشته گرافیک:

هدف از تحصیل در شاخه‌ی گرافیک رشته‌ی هنر این است که دانش‌آموزان بتوانند پوسترها و تصاویر مختلفی را طراحی کنند. این پوسترها و تصاویر بیشتر هدف تبلیغاتی و تجاری دارد و به منظور جذب مخاطب در حوزه‌های مختلف انجام می‌شود.

رشته‌ی طراحی دوخت:

در این رشته دانش‌آموزان با تاریخ صنعت دوخت و لباس‌هایی که انسان‌ها در طول تاریخ استفاده کرده‌اند آشنا می‌شوند. علاوه بر این دانش‌آموزان رشته‌‎ی طراحی دوخت یاد می‌گیرند که چطور به نحوی خلاق لباس طراحی کنند. آن‌ها در پایان سال‌های تحصیل دبیرستانشان با صفر تا صد طراحی و تولید لباس آشنا می‌شوند.

رشته‌ی معماری داخلی:

رشته‌ی معماری داخلی این روزها طرفداران بسیاری دارد. مسئله‌ی آرامش و جذابیت فضای کار و زندگی بیشتر از پیش اهمیت پیدا کرده است و به همین دلیل کسانی که در این رشته تحصیل می‌کنند، آینده‌ی شغلی تضمین‌شده‌ای خواهند داشت. دانش‌آموزان رشته‌ی معماری داخلی در این رشته آموزش‌های لازم جهت طراحی و نقشه‌کشی ساختمان‌های مسکونی، تجاری و اداری را می‌آموزند. علاوه بر این نحوه‌ی چینش مبلمان و دکوراسیون داخلی از جمله مواردی است که دانش‌آموزان فنی و حرفه‌ای در این شاخه‌ی رشته‌ی هنر می‌آموزند.

رشته‌ی صنایع دستی:

در رشته‌ی صنایع دستی دانش‌آموزان با اصول نگارگری، سفالگری، فرش‌بافی و صنایع چوب آشنا می‌شوند. آن‌ها با تحصیل در این رشته باید بتوانند، صنایع دستی را به نحوی کاربردی در زندگی روزمره جای دهند و سعی کنند آن را زیباتر کنند.

رشته‌ی انیمیشن و پویانمایی:

دانش‌آموزان این رشته با نحوه‌ی ساخت کارتون، انیمیشن و تصاویر متحرک آشنا می‌شوند. در واقع چیزی که آن‌ها در رشته‌ی انیمیشن و پویانمایی یاد می‌گیرند طراحی و کار با نرم‌افزارهای مربوط به ساخت انیمیشن و پویانمایی است.

رشته‌ی نقاشی:

یکی دیگر از شاخه‌های رشته‌ی هنر که شاخه‌ی پرطرفدار و شناخته‌شده‌ای است، شاخه‌ی نقاشی است. در این رشته دانش‌آموزان با رنگ‌ها، ابزارهای مختلف نقاشی و کاربرد هر یک از آن‌ها آشنا می‌شوند.

رشته نوازندگی ساز جهانی:

در این رشته دانش‌آموزان به یادگیری یکی از سازهای جهانی مثل ویولون، پیانو، گیتار و … می‌پردازند. آن‌ها در این رشته مهارت لازم برای نواخت این سازها را به دست می‌آورند و نه تنها به نواختن قطعه‌های ساخته‎‌شده‌ی سابق می‌پردازند بلکه با استفاده از خلاقیت خود، قطعات جدیدی نیز می‌سازند.

نوازندگی ساز ایرانی:

در این رشته دانش‌آموزان به یادگیری یکی از سازهای ایرانی مثل تار، سه‌تار، عود و … می‌پردازند و با دستگاه‌های موسیقی ایرانی آشنا می‌شوند.

رشته‌ی نمایش:

یکی از شاخه‌های رشته‌ی هنر، رشته‌ی نمایش است که همه‌ی آنچه در خلق و تولید یک تئاتر نقش دارد را دربرمی‌گیرد. در واقع از طراحی صحنه و لباس تا کارگردانی و … در این رشته به دانش‌آموزان آموزش داده می‌شود. هر چند که هر یک از این مباحث به صورت مختصر و جزئی بیان می‌شود اما می‌تواند آگاهی خوبی نسبت به شاخه‌های مختلف نمایش در دانشگاه برای دانش‌آموزان فراهم آورد.

رشته‌ی سینما:

دانش‌آموزان رشته‌ی سینما در دبیرستان‌های فنی و حرفه‌ای به یادگیری مباحثی مثل نقد فیلم، آشنایی با صنعت فیلم‌سازی، هنرهای تجسمی، تاریخ سینما و مواردی از این دست می‌پردازند. دانش‌آموزان این رشته با مباحث فیلم‌سازی ایران و جهان آشنا می‌شوند.

رشته‌ی طراحی و زبان بصری:

رشته‌ی طراحی و زبان بصری رشته‌ی جذاب دیگری است که در آن دانش‌آموزان با استفاده از طراحی خطوط و استفاده از حجم‌ها و ابعاد هندسی به دنبال آن هستند تا معنا را به دیگران منتقل کنند.

رشته‌ی مرمت آثار فرهنگی:

آنچه دانش‌آموزان در رشته‌ی مرمت آثار فرهنگی می‌آموزند، تاریخچه‌ی آثار فرهنگی و چگونگی حفظ، مرمت و نگهداری از آن‌ها است. آثار هنری، تاریخی و فرهنگی بر حسب این که در چه دوره‌ای و با چه مصالحی ساخته شده‌اند، تخصص خاصی برای مرمت آن‌ها لازم است.

رشته‌ی پشتیبانی صحنه:

در رشته‌ی پشتیبانی صحنه دانش‌آموزان نکات لازم درمورد نظارت و مدیریت بر پشت‌صحنه‌ی نمایش‌ها و آثار سینمایی را می‌آموزند. در واقع آن‌ها همه‌ی آنچه که برای اداره‌ی پشت صحنه‌ی خلق اثر سینمایی یا نمایشی لازم است را در این رشته می‌آموزند.

رشته‌‎ی چاپ دستی:

رشته‌ی چاپ دستی یا گراورسازی و چاپ هنری یکی دیگر از رشته‌های هنری است که دانش‌آموزان فنی و حرفه‌ای می‌توانند در آن تحصیل کنند. دانش‌آموزان این رشته با انواع چاپ مثل چاپ سنگی، چاپ دیجیتالی، فلزی و چوبی آشنا می‌شوند و آموزش‌های لازم برای انجام این کار به نحو احسن یاد می‌گیرند.

انتخاب مدارس بر حسب رشته

در نظر داشته باشید همه‌ی مدارس فنی و حرفه‌ای، کلیه‌ی رشته‌هایی که در بالا معرفی شد را ندارند و بنابراین اگر قصد تحصیل در یکی از رشته‌های هنری بالا را دارید باید مدرسه‌ی فنی و حرفه‎‌ای مورد نظر خود را که شامل این رشته شود پیدا کرده و بعد اقدام به ثبت نام نمایید.

هر کدام از زیرشاخه‌ها در نهایت به چه مشاغلی ختم می‌شود؟

مشاغل زیرشاخه‌‎های هنر
طراح صنعتیطراح انیمیشنهنرمند هنرهای زیباهنرمند و استادکار صنایع دستیکارگردان هنری
تهیه کننده رادیو، تلویزیون و سینماکارگردان برنامه‌های رادیو و تلویزیونکارگردان تلویزیون و سینماهنرپیشه تلویزیون و سینماطراح صحنه و نمایشگاه
خوانندهآهنگساز و تنظیم‎‌کننده موسیقیکارگردان موسیقی (رهبر ارکستر)مدیر فنی رادیو و تلویزیوناستعدادیاب سینما
طراح مد و پوشاکطراح گل و گیاهطراح گرافیکطراح داخلی و دکوراسیونطراح ویترین و فروشگاه
موسیقیدان، نوازنده سازگوینده رادیو و تلویزیونگوینده ورزشگاه و اماکن عمومیتحلیلگر و مفسر اخبارگزارشگر و خبرنگار
متخصص روابط عمومیسردبیر و ویراستارمستندساز
(نویسنده فنی)
تولیدکننده محتوا
(کپی‌رایتر)
شاعر، ترانه‌سرا و نویسنده
مترجمتکنسین و کاردان فنی تجهیزات صوتی و تصویریتکنسین و کاردان فنی پخشاپراتور تجهیزات رادیوییتکنسین و کاردان فنی و مهندسی صدا
عکاسفیلمبردارتدوینگر فیلم و کلیپ
برچسب‌ها:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

جستجو در سایت

سبد خرید

درحال بارگذاری ...